9 tips til bedre byggbilder

9 tips til bedre byggbilder

Her er en typisk situasjon i en avisredaksjon: –Hjelp, hjelp! Jeg har skrevet en artikkel, og har ikke noe bilde! Og kildene i saken har dratt hjem for dagen eller er utenbys. Trenger vi egentlig et bilde?

Det er her byggbildene kommer inn. Når alt annet svikter, kan man i alle fall ha et bilde av bygget hvor noen som har med saken å gjøre, holder til.

Som fotograf og senere fotosjef i studentavisa Universitas har jeg tatt mange av disse kriseløsnings-byggbildene, og jeg ble etterhvert ganske god til det. Her er en kronologisk oppsummering på ni bilder av min byggkarriere i Universitas. Som en bonus slenger jeg med ni tips til hvordan DU kan bli en bedre Gebäudefotograf.Bygg-1#1: Flytt deg rundt, finn ditt sweetspot. Bygget skal ikke noe sted, og du har all verdens tid. Her har jeg plassert meg helt i midten av vinduet slik at linjene blir rette og ting blir symmetrisk. Saken: Kluss med strømbetaling på Kringsjå studentby, 2011. Dette var min andre fotovakt i avisa, så vi er bare såvidt i gang. Dette bildet ble faktisk ikke brukt i saken. Fotosjefen dro opp og tok et mye bedre bilde senere (sånn er det å være sjef).

Bygg-2#2: Tenk innramming og geometri. Her rammes HiOA inn av massevis av firkanter. Her har vi spolt et par år fram i tid. Det er våren 2013, jeg har jobbet et par år og blitt litt varmere i trøya. Jeg husker ikke hva saken dreide seg om, men bildet har blitt brukt som arkivbilde utallige ganger siden da. Sånn sett kan det kanskje regnes som min største hit, i alle fall i antall publiseringer.

Bygg-3#3 Tenk forgrunn. Bygg er ofte veldig rotete og det er vanskelig å få ryddige bilder. Å skamløst plassere en busk i forgrunnen, for eksempel, kan være en enkel løsning. Da har man også muligheten til å legge tekst på busken for å livne opp avissida litt. Saken: BI har fått seg ny rektor. Egentlig burde overskriften vært Ny BI-rektor vil ikke stille opp på bilde. Dette er i 2014, og jeg har blitt fotosjef i Universitas, noe som innebærer at jeg må ta langt flere byggbilder.

Bygg-4#4: Tenk dystert. Det passer til de fleste saker. En søppelbøtte i forgrunnen, for eksempel, kan få et bygg til å se ganske så skummelt ut. Saken: Trøbbel på Medisinsk fakultet av noe slag. Jeg husker ikke hva slags trøbbel.

Bygg-5

#5: Finn en detalj. Det er ofte fint å gå nært inn på en detalj, framfor å ta et oversiktsbilde. Da er det lettere å finne linjer og rene flater. I dette tilfellet har jeg valgt å fokusere på skiltet og refleksjonen i taket. Lampa øverst til høyre er litt irriterende, men virkeligheten er ikke alltid akkurat sånn du vil ha den. Saken: Studentbokhandelen Akademika har blitt solgt for hemmelig sum. Bildet er tatt sent på kvelden, et par timer før avisa sendes til trykk.

Bygg-6#6: Hold deg unna skilt. Man må ikke alltid se skiltet til bygget, folk skjønner som regel hva det dreier seg om likevel. Det kan være fint å bare leke seg med stemning og linjer. Dette bildet av Høgskolen høstet riktignok mye kritikk for å være både kjedelig og forvirrende, men personlig har jeg litt sansen for det. Saken: Noen på HiOA har plagiert noen andre på HiOA.

Bygg-7#7: Ikke vær redd for regn. Selv om dette var en våt opplevelse, overlevde både jeg og kameraet. Dette er forøvrig samme bygg som i tips 2. Saken: Enda mer plagiering på HiOA. Dette bildet er også tatt sent på kvelden, ikke så lenge før deadline.

Bygg-10#8: Skjul ting. Etter min mening handler foto like mye om hva du ikke får med, som hva du får med. Sett i sammenheng med saken tror jeg de fleste skjønner at vi er på Idrettshøgskolen, selv om bygget er godt skjult. Saken: Forskere ved Idrettshøgskolen har plagiert studenter. Hele saken er egentlig et plagiat av HiOA-saken i tips 6 og 7.

Bygg-11

#9: Let etter nye perspektiver. Her har jeg gått opp i niende etasje på et nabobygg og spurt om å få låne kontoret til noen doktorgradsstipendiater. Resultatet er at man ser Det humanistiske fakultetet fra en litt annen vinkel enn man er vant til, med Det samfunnsvitenskaplige fakultet stikkende fram i bakgrunnen. Dette var mitt siste byggbilde for Universitas, og det er nok også et av mine favoritter. Saken: Hackerangrep på UiO.

Husk: Verden er full av bygg som venter på den rette fotografen!

Foto: Kristina Holt

Meg i aksjon foran BI. Foto: Kristina Holt

No related articles yet.